29.12.06

De Tijdloze



Nog een klein uur en ze kunnen van start gaan, daar in Brussel, met de Lijst der lijsten. Elke Tijdloze is een afdruk van de huidige tijdsgeest. Neem bijvoorbeeld "Killing in the Name" van Rage against the Machine, dat er zelfs een tijd niet heeft ingestaan, maar nu, nu het in GTA: San Andreas stak, het vaker op de radio kwam, en zelfs de coolste dj's ermee speelden, staat het terug heel hoog in de lijst.

Wat is nu "De Tijdloze Tijdloze"? Wel, een beetje zoals de Eindafrekening. Je neemt van elk jaar de Tijdloze, je geeft het liedje dat op de eerste plaats staat 100 punten, de volgende 99 punten, tot en met de honderste die 1 punt krijgt. Dan tel je alle punten van de gewenste jaren op, en zo krijg je een Tijdloze Tijdloze. Hier even een paar voorbeelden:

De Tijdloze Tijdloze (1987 - 2005, dus van elke Tijdloze tot nu toe)
1. Deep Purple - Child in Time
2. Led Zeppelin - Stairway to Heaven
3. Queen - Bohemian Rhapsody
4. The Rolling Stones - Angie
5. The Cure - A Forest

De Tijdloze Tijdloze (1996-2005, de afgelopen tien jaar)
1. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
2. Deep Purple - Child in Time
3. Led Zeppelin - Stairway to Heaven
4. Radiohead - Creep
5. Metallica - One

De Tijdloze Tijdloze (2001-2005, de afgelopen vijf jaar)
1. Gorky - Mia
2. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
3. Metallica - One
4. Radiohead - Creep
5. Pearl Jam - Alive

Zo zie je maar hoe dit ook allemaal afhangt van generaties, van het jaar waarin we zitten, en zoveel meer. Dan geef ik nog even de Tijdloze Top Tien van vorig jaar mee:

1. Gorky - Mia
2. Nirvana - Smells Like Teen Spirit
3. Metallica - One
4. Deep Purple - Child in Time
5. Radiohead - Creep
6. Led Zeppelin - Stairway to Heaven
7. Pearl Jam - Alive
8. Jeff Buckley - Hallelujah
9. U2 - One
10. dEUS - Suds & Soda

En als je mij dan nog vraagt wat mijn verwachtingen zijn? Ik denk dat Radiohead, over't algemeen, zal stijgen, door hun passage op Pukkelpop, maar dit kan ook teniet gedaan worden doordat veel mensen het een slecht concert vonden. U2 zou wel eens kunnen stijgen, nu ze die Best Of in de winkel hebben liggen. dEUS zou kunnen stijgen, met de 0110-concerten, en een magistraal concert op Rock Werchter dit jaar. Voor de rest hoop ik dat Deep Purple in de top-3 komt, en dat Led Zeppelin wat stijgt. En dat iemand Mia, volgens mij de naam die Luc De Vos aan zijn eigen fluit geeft, eindelijk van de troon mag verstoten, 5 jaar top-2, waarvan nu reeds 3 jaar op 1 is toch wat teveel van het goede.

Geen opmerkingen: